شناخت نت و رایحه انواع عطر
در مورد نت و رایحه عطر چه میدانید؟ آیا میدانید عطرها چند نوع رایحه دارند؟ وقتی میخواهید در مورد یک عطر اطلاعاتی کسب کنید میبینید که درباره نتهای آن توضیحات بسیاری داده شده است. اما نت عطر چیست؟ نت ابتدایی، میانی و پایانی عطر چه هستند و چه تفاوت هایی با هم دارند؟ هنگام خرید عطر و ادکلن باید به کدام نت عطر دقت کنیم؟ در این مقاله میخواهیم درباره شناخت نت و رایحه انواع عطر با شما صحبت کنیم. پس اگر میخواهید همه چیز را درباره نت عطر بدانید، این مقاله از مو تن رو را از دست ندهید.
نت عطر چیست
به ترکیبات اصلی که ساختار عطر را تشکیل میدهند نت عطر گفته میشود. هر عطر از چندین نت تشکیل شده است که بوی عطر را به وجود میآورند. در صورتی که قصد خرید عطر دارید حتما باید هنگام خرید به نتهای عطر دقت کنید و محصول مورد سلیقه خود را انتخاب کنید. نتهای عطر و ادکلنها از ترکیبی از رایحهها انتخاب میشوند و این کار با دقت بسیاری صورت میگیرد که در نهایت بیانگر رایحه اصلی بوی یک عطر هستند. البته تمامی عطرهای موجود در دنیا یک یا چند دسته بویایی مختلف دارند و رایحه یک عطر از لحظه مصرف تا ۲۴ ساعت بعد چندبار تغییر خواهد کرد.
نکته جالبی که خوب است در مورد نت و رایحه عطرها بدانید این است که فرمول و نحوه ساخت ترکیبات عطرها از اطلاعات شخصی کمپانیهای سازنده عطر بوده و آنها این فرمول ساخت را به هیچ وجه منتشر نمیشوند. شاید فکر کنید که فرمول و ترکیبات ساخت بسیاری از عطرها روی جلد آنها حک شده اما بگوییم پیچیدگی آن در زمان ساخت به قدری زیاد است که کمک زیادی به تولید دوباره عطر توسط کمپانیهای دیگر نخواهد کرد.
نت اولیه، میانی و نت پایانی عطر چیست
همانطور که گفتیم بو و رایحه هر عطر از نتهای مختلفی تشکیل شده است. هرکدام از این نتها، رایحه عطر مورد نظر شما را در زمان مخصوص مشخص میکند. نتهای هر عطر به سه دسته تقسیم بندی میشوند که عبارتند از:
- نت های اولیه
- نت های میانی
- نت های پایانی
نتهای اولیه رایحههایی هستند که در ۱۵ دقیقه ابتدایی مصرف عطر، آنها را احساس خواهید کرد. یادتان باشد وقتی برای خرید یک عطر به فروشگاهی مراجعه میکنید و آن جا مشغول تست عطر هستید با نت های اولیه آن مواجه میشوید. شاید برایتان پیش آمده که عطر را تست کرده و خریدهاید اما بعد از استفاده این سوال برایتان پیش آمده باشد که چرا بوی عطرم بعد از چند دقیقه تغییر کرد؟! اما باید بدانید که در واقع بوی عطر تغییری نکرد بلکه با گذشت زمان، ماندگاری نتهای اولیه تمام شد و حالا نت های میانی در حال خودنمایی هستند. برای همین است که میگوییم قبل از خرید، نتهای عطر را بررسی کنید.
خوب است بدانید که نتهای اولیه عطرها، رایحههای تندتری نسبت به نت های میانی و پایانی دارند. در مورد ماندگاری نتهای ابتدایی، میانی و پایانی باید بگوییم که:
- نتهای اولیه در ۱۵ دقیقه ابتدایی مصرف عطر به مشام میرسند
- نتهای میانی از دقیقه پانزدهم تا حدود دقیقه ۴۰ و ۵۰ بعد از مصرف عطر احساس میشوند
- نتهای پایانی از ۴۵ دقیقه پس از مصرف تا ۲۴ ساعت بعد فضای اطراف شما را پر خواهند کرد
چرا عطرها از نتهای مختلفی تشکیل شده اند
خب حالا شاید این سوال برایتان پیش بیاید که اصلا چرا عطر باید نتهای مختلفی داشته باشد؟! در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مواد معطر بر اساس فراریت و ضریب تبخیر آنها بین عدد یک تا صد طبقه بندی میشوند. به این صورت که:
- نتهای اولیه بیشترین فراریت را دارند با فراریت 1 تا 14
- نتهای میانی فراریت متوسط دارند با عدد فراریت 15 تا 60
- نتهای پایانی کمترین فراریت را دارند با عدد فراریت 61 تا 100
با دانستن این مسئله متوجه میشوید که عطر در طول زمان رایحههای مختلفی خواهد داشت و در تحلیل دیگر میتوان گفت نت پایانی بیشتر از نت اولیه و میانی افراد را تحت تاثیر خود قرار میدهد و رایحهای که در نتهای پایه و در زمان اولیه حس میشود، با گذشت زمان تغییر خواهد کرد. دلیل وجود چندین نت در عطر این است که هر رایحه در هر نت شما را برای استشمام بوی نت بعدی آماده کند تا هر چه بیشتر از عطرتان لذت ببرید. در ادامه بیشتر در این مورد توضیح خواهیم داد.
در نتهای آغازین عطرها از چه رایحههایی استفاده میشود
نت آغازین یا اولیه بویی است که پس از اسپری کردن عطر به مشام میرسد. پس نت آغازین نقش مهمی در تاثیرگذاری عطر دارد. البته باید بدانید که نت آغازین دوام و ماندگاری چندانی ندارد و عموما پس از گذشت ۵ تا ۱۵ دقیقه از بین خواهد رفت. هدف اصلی این نت است که رایحه اولیهای در عطر ایجاد کند تا مخاطب را به آرامی برای بوی خوش نت بعدی آماده کند. به همین خاطر عطر سازان کاربلد از مولکولهای کوچکتری برای نت آغازین استفاده میکنند. نتهای اولیه معمولا شامل رایحههای زیر میشود:
- رایحههای دلانگیز مرکباتی مثل لیمو، پرتقال و نارنج
- بوی ملایم گلهایی مانند اسطوخودوس و رز
- رایحههای پرطرفداری مثل رایحه ریحان و رازیانه
نتهای میانی از چه رایحههایی تشکیل شدهاند
نت میانی قلب رایحه یک عطر است و هدف اصلی آن نگهداری مقداری از بوی خوش نت ابتدایی و معرفی رایحه جدید با بوی عمیق و نافذ است. جالب است بدانید که نت میانی رایحهای پرکننده برای نت پایانی عطر به حساب میآید، چون نت پایانی به تنهایی رایحهای خوش و دلپذیر ندارد. نت میانی حدود ۷۰ درصد از رایحه عطر را تشکیل داده و ماندگاری بیشتری نسبت به نت آغازین دارد. برای نت میانی معمولا از رایحههای زیر استفاده میشود:
- روغن معطر گلهایی مانند یاسمن، شعمدانی، بهار نارنج و یلانگیلانگ
- بوی خوش دارچین، فلفل، کاج، برگ لیمو، فلفل سیاه و هل
نت پایانی عطر از چه رایحههایی تشکیل شده است
نت پایانی در کنار نت میانی معنا پیدا میکند و پایه و اساس بوی خوش یک عطر است. در نت پایانی از رایحههای ملایم و نافذتر استفاده شده که ماندگاری رایحههای عطر را بالا میبرد. نت پایانی معمولا از رایحهها و مولکولهای سنگین و متراکمتری تشکیل شده که دوام بیشتری دارد و شاهد ماندگاری ۶ ساعت یا بیشتر رایحه آن هستیم. رایحههایی که معمولا در نت پایانی بکار برده میشوند عبارتند از:
- وانیل
- عنبر
- مشک
- نعنا هندی
- خزه
- رایحههای چوبی مانند چوب صندل و سد
نت عطر را چگونه تشخیص دهیم
اگر میپرسید نت عطر را چگونه تشخیص دهیم؟ باید بگوییم که نتها پس از اسپریکردن عطر روی پوست یا در فضا به راحتی پخش شده و شما قادر به شناسایی آنها هستید. به عبارتی نت آغازین یا بالایی، دقیقا همان بویی است که پس از اسپری عطر به مشام شما میرسد. پس از محو شدن بوی نت آغازین، نت میانی عطر خودنمایی میکند و در آخر بوی نت پایانی عطر با بیشترین ماندگاری را احساس خواهید کرد. نت پایانی دوام بیشتری دارد و بیشتر از دیگر نتها در ذهن شما ماندگار خواهد شد. معمولا استفاده از نتها به این صورت است که:
- رایحه گل و رایحههایی که بوی تازگی دارند در نت آغازین عطر استفاده میشوند
- رایحههای چوبی و عنبر عموما در نت پایانی عطر مورد استفاده قرار میگیرند
ماندگاری نتهای عطر چگونه است
برای تشخیص ماندگاری نت عطرها کافیست به هرم ماندگاری نتها نگاهی کنید. جالب است بدانید که نتهای عطر در یک هرم نمایش داده میشود که هرچه از بالا به سمت پایین حرکت کنیم ماندگاری رایحه در نت مورد نظر بیشتر میشود. در ادامه تصویری از هرم ماندگاری عطر را مشاهده میکنید: